Asukkaiden viestinkantajat

|

Tuovi Hyvönen ja Eero Hasu pitävät asukkaiden puolia Kouvolan Asuntojen hallituksessa.

Sopiva asunto löytyi läheltä 

Ravintola-alalla vuoropäällikkönä työskentelevä Tuovi Hyvönen muutti nykyiseen asuntoonsa Kolarinmäessä vuonna 2009. – Nyt asun yksin. Aikuinen tyttäreni on muuttanut opiskelemaan Helsinkiin.  

Aiemmin Hyvönen asui 500 metrin päässä omakotitalossa. Kun elämäntilanne muuttui, hän muutti tyttärensä kanssa nykyiseen asuntoon. Kouvolan Asunnot on ollut Hyvösestä tuttu ja turvallinen vuokranantaja. – Minun on ollut aina hyvä asua tällä alueella. Miksi olisin lähtenyt hakemaan asuntoa kauempaa?  

Kerrostaloasunnossa on kaksi huonetta ja keittiö. Asunto on Hyvösestä juuri sopivan kokoinen. –On tilaa yksineläjänä ja jos tyttäret tulevat käymään. Vanhempana voin ehkä haluta pienemmän asunnon keskustaa lähempänä, mutta en vielä.  

Asukastoimikunta järjestää tapahtumat 

Kouvolan Asuntojen hallitustoiminnan lisäksi Hyvönen on talonsa asukastoimikunnan puheenjohtaja. Hän lähti mielellään toimintaan mukaan, koska hän pitää haasteista ja vastuusta. – Meillä on talossa hyvä porukka. Keväisin ja syksyisin järjestämme pihatalkoot ja jouluisin pikkujoulut, Hyvönen kertoo.

– Mahdollisuuksien mukaan järkkäämme myös pari kertaa kuussa sunnuntaikahvittelut. Kesäksi olemme suunnitelleet asukkaille pientä retkeä jonnekin. Hyvönen kokee yhteisöllisyyden kerrostalossa tärkeäksi. Vaikka jokainen asuu omassa asunnossaan, jokainen tarvitsee myös ihmisiä ympärilleen. – Yksityisen vuokranantajan asunnossa en ole koskaan asunut. Mutta antaisiko se minulle lisäarvoa asumiselle? Jos ei, minun on helppo valita, missä asun.

Aktiivinen eläkeläinen Eero Hasu on asunut Kouvolan Asuntojen asunnoissa kymmenen vuotta. Asumiskokemusta hänelle on kertynyt Anjalasta, Viitakummusta, Eskolanmäestä ja Myllykoskelta.

Nyt Hasu muuttaa kilometrin päähän kerrostalosta rivitaloon. Houkuttimena oli oma piha ja sauna. Tuleva pienempi asunto edellyttää myös muutoksia innokkaalta antiikin keräilijältä. – Minulla on tauluja ja patsaita valtava määrä. Jouduin heittämään niistä paljon pois. 

Osatyökseen Hasu ajaa yhä taksia pari päivää viikossa. Vapaa-aikana hän ohjaa harrastajateatteria ja toimii Kouvolan seudun karavaanarien puheenjohtajana. – Niinhän sanotaan, että vierivä kivi ei sammaloidu. 

Asunnoissa hyvä yhteishenki 

Vuokra-asuminen on kaikista asumismuodoista Hasun mielestä helpoin. Siinä kaikki on tavallaan tehty valmiiksi. – Vuokrataso on Kouvolan Asunnoissa kohtuullinen. Jos tulee putkiremontti, minun ei tarvitse maksaa sitä yksin. Kun hoitaa omat velvoitteet, saa asua asunnossa vaikka lopun ikää.  

Monessa Kouvolan Asuntojen asunnossa on ollut Hasun mukaan hyvä yhteishenki. – Tässäkin talossa asukastoimikunta hoitaa yhteydenpitoa, hommaa pihalle kesäkukat ja talveksi kanervat sekä järjestää grillijuhlia.

Hasu kuuluu itse asukasedustajana Kouvolan Asuntojen hallitukseen. Hän äänestää siellä päätöksistä ja toimii asukkaiden äänitorvena. Kaupungin asuntojen laatuun ja tarjontaan Hasu on pääosin tyytyväinen. Yksi toive hänellä tosin on. – Tupakoiville sanon, että voisivat lopettaa. Rappukäytävässä aina huomaa, missä talossa poltetaan sisällä ja missä ei.