Asunnon vastaanottaminen

Kun olet hyväksynyt asuntotarjouksen, on aika tehdä vuokrasopimus ja alkaa suunnittelemaan muuttoa.

Vuokrasopimus

Vuokrasopimus voidaan allekirjoittaa, kun olet:

 • käynyt tutustumassa asuntoon
 • maksanut vakuuden
 • toimittanut pyytämämme asuntohakemuksen liitteet. Pyydämme liitteet vasta sitten, kun sopiva asunto löytyy. Toimitettavat liitteet voivat olla:
  • todistus toimeentulosta (palkka, työttömyyskorvaus, muu päiväraha, eläke)
  • viimeisin verotuspäätös tuloverosta yli 18-vuotiailta
  • todistus opiskelupaikasta
  • raskaustodistus

Valmistaudu esittämään henkilöllisyystodistuksesi. Pariskunnille vuokrasopimus tehdään molempien nimiin.

Avaimet huoneistoon saa viimeistään sopimuksen alkamispäivänä.

Vuokrasopimus on joko toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on voimassa, kunnes sopimus irtisanotaan. Määräaikainen vuokrasopimus sitoo molempia osapuolia sopimusajan.

Vakuus

Vakuuden maksua varten tarvittavat tiedot löytyvät jo asuntotarjouksesta. Vakuus on maksettava tai Kelan maksusitoumus on toimitettava sopimuksen alkamispäivään mennessä. Vakuutta perimme 1-3 kuukauden vuokraa vastaavan määrän. Vakuusmaksun suorituksen jälkeen syntyy sitova esisopimus, jonka  peruutuksesta perimme 1 kk vuokraa vastaavan korvauksen.

Asukassivut

Asukkaalla on käytössään henkilökohtaiset Asukassivut. Asukassivuille voi rekisteröityä heti kun vuokrasopimus alkaa. Rekisteröitymiseen vaaditaan vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Rekisteröitymisen jälkeen sivuille pääsee jatkossa kirjautumaan käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Asukassivuilla voi tarkastella omaan asumiseen liittyviä tietoja ja tehdä mm. vikailmoituksen.

Sisäänmuuttotarkastus

Asukkaan tulee tarkastaa huoneisto ja täyttää siihen liittyvä sisäänmuuttotarkastuslomake 10 päivän kuluessa muutostaan. Tarkastuslomake löytyy Asukassivuilta.

Kotivakuutus

Kouvolan Asunnoilla on kiinteistöjen täysarvovakuutukset, jotka kattavat kiinteistölle tapahtuvat vahingot. Kiinteistövakuutukset eivät korvaa asukkaan irtaimistolle tapahtuneita vahinkoja esim. vesivuodon tai tulipalon sattuessa. Asukkaan on hankittava kotivakuutus oman irtaimistonsa turvaksi.

Internet-yhteys

Lähes kaikissa taloissa vuokraan sisältyy Elisan 25 Mbit/s laajakaista nettiyhteys. Laajakaistaliittymän toimittaminen edellyttää asukkaalta rekisteröinnin, eli liittymätilauksen. Tilauksen voi tehdä Elisan myymälässä tai verkossa: elisa.fi/kouvolanasunnot

Muuttajan muistilista