Yritykselle löytyi koti Voikkaalta

|

– Tiesin heti, kun olin käynyt ensimmäisen kerran katsomassa, että tämä on oikea paikka yritykselleni, kertoo Raija Lahti. Lankojen Lumo aloitti toimintansa Voikkaantie 8:ssa viime vuonna, elokuun alussa. – Vanhat seinät voisivat varmasti kertoa mielenkiintoisia tarinoita, vaikkapa niistä ajoista, kun tässä on toiminut Posti. Itse en sitä muista, mutta asiakkaat ovat kertoneet. Se on ehkä ollut jo ennen kuin muutin Voikkaalle, vuonna 1993. Rakennus valmistui vuonna 1952 ja se on peruskorjattu 1990. Talossa on 10 asuinhuoneistoa ja lisäksi liiketiloja.

Nopeasti käyttöön

– Sain tilat käyttööni vain pari viikkoa yrityksen perustamisen jälkeen. Vertailin kolmea eri vaihtoehtoa, mutta valinta oli lopulta helppo tehdä. Päätöksen jälkeen Kouvolan Asunnot teki pikavauhdilla remontin, jossa vanhat seinät saivat uuden maalin ja samalla tehtiin muutakin kunnostusta. Kaikki toimi silloin todella hyvin ja on toiminut sen jälkeenkin, kehuu Raija. – Vuokratilat ovat alkavalle yritykselle hyvä vaihtoehto. Ensimmäiseksi ei tarvitse ottaa isoa lainaa ja pääomaa voi käyttää seinien sijasta yrityksen toiminnan käynnistämiseen. Itselläni oli sen suhteen hyvä tilanne, sillä silityskeskus oli ainoa isompi hankinta, jonka tarvitsin. Kaikki muu tarpeellinen oli jo aikaisemmin hankittu harrastustoimintaa varten. Ja kotoani on tänne alle kilometri matkaa, voin tulla töihin vaikka kävellen, mutta työpaikka ja koti pysyvät kuitenkin erillään.

Tunnetta mukana

Lankojen Lumo myy kasveilla värjättyjä lankoja ja niistä asiakkaiden toiveiden mukaan valmistettuja tuotteita. Raija tekee myös vaatteiden ja kodintekstiilien ompelutöitä. Yksilöllisyys ja luonnollisuus ovat tunnelmassa vahvasti mukana. – Yritykseni sopii paremmin historiaa huokuvaan taloon Voikkaalle, kuin moderniin kauppakeskukseen. Asiakkaat liikkuvat kuitenkin autoilla ja kiinnostuneet löytävät paikan some-kanavien kautta sekä suusta-suuhun kulkevien kokemusten perusteella. Harrastajille Lankojen Lumo näyttäisi olevan ”karkkikauppa”, josta saa ainutlaatuisten tuotteiden lisäksi mukaansa myös hitusen yrittäjän ympärilleen luomaa hyväntuulisuutta. –Yritys on rakkaudella rakennettu, naurahtaa Raija.

Lankojen Lumo myy kasveilla värjättyjä lankoja.

Värjäämö kesäpaikassa 

Lankojen värjäys tapahtuu edelleen Raijan suvussa pitkään kulkeneessa kesäpaikassa. Värien lähteenä käytetään luonnosta löytyviä kasveja, kuten lupiinia, sipulin kuoria ja pietaryrttiä. Krapin juurakoista saadaan kauniin punaista, mutta itse kasvi ei kasva Suomessa. Kasveja keitetään pihalle rakennetuissa värjäyspadoissa, joissa värit irtoavat keitinveteen ja siirtyvät siitä edelleen patoihin upotettaviin lankoihin. – Värjäys on niin mielenkiintoista, että se ei tunnu ollenkaan työltä, kertoo Raija. Keittovaihe kestää aika pitkään, mutta se tehdään kauniissa maisemassa, joen rannalla, käyttäen luonnonvesiä, joten tunnelma tuoksuineen on aika ainutlaatuinen.

Yrittäminen vaatii tiettyä asennetta

Raija työskenteli toisen palveluksessa 30 vuotta ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Haaveena oli kuitenkin työllistää itsensä omassa yrityksessä. Lasten vartuttua aikuisiksi tuli sopiva hetki ja perheen kannustamana Raija alkoi selvittää yrityksen perustamiseen liittyviä kysymyksiä. Apua löytyi TE-toimistosta ja Kouvola Innovationin yritysneuvonnasta. – Ei se ollut vaikeaa, sain hyviä neuvoja ja ulkoistin ne asiat mihin ei ole omaa osaamista, kertoo Raija. – Rohkeutta uusien asioiden aloittamiseen pitää tietysti olla ja sitä minulla on ollut. Yrityksen toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle ja olen saanut sekä onnistumisen tunteen että palkkaa työstäni.

Rakennus valmistui 1952 ja se on peruskorjattu 1990.