Asumisturvallisuus

20.11.2023

Vikailmoitukset

Asukkaan on viipymättä ilmoitettava kaikki havaitsemansa kiinteistön sekä huoneiston viat, puutteet ja vahingoittuminen vuokranantajalle. Asukas voi joutua itse vastaamaan vahingosta, jonka on jättänyt ilmoittamatta.

Asumishäiriöt

Monenlaiset äänet kuuluvat normaaliin asumiseen ja elämiseen, eikä asukkailta voi vaatia täyttä hiljaisuutta. Esimerkiksi lapsen itku tai suihkussa käynti yöaikaan ovat normaaleja asumisen ääniä. Hiljaisuusaika taloissa on kello 22–7, jolloin on huomioitava naapurit ja pienennettävä äänenvoimakkuutta.

Talossa ilmenevistä häiriöistä tulee tehdä häiriöilmoitus, jonka voi täyttää Kouvolan Asuntojen nettisivuilla. Ilmoitus tarvitaan pääsääntöisesti kahdelta eri asunnossa asuvalta henkilöltä. Ilmoituksen perusteella vuokranantaja selvittää tilannetta ja ryhtyy tarvittaessa huoneenvuokralain mukaisiin toimenpiteisiin. Jos häiriöt ovat vähäisiä ja lyhytaikaisia tai jos häiriöistä on ilmoittanut ainoastaan yksi asukas, toimenpiteisiin ei voida ryhtyä. Mikäli häiriöt jatkuvat, tulee asiasta tehdä uusi ilmoitus vuokranantajalle. Häiriöilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti.

Joissakin taloissa on vartiointipalvelu rauhallisen asumisen varmistamiseksi. Häiriötilanteissa voi soittaa vartiointiliikkeen päivystysnumeroon. Vartiointiliikkeen yhteystiedot löytyvät talon ilmoitustaululta. Vartijan käynnistä vuokranantaja saa tapahtumailmoituksen.

Mikäli häiriön takia paikalle täytyy soittaa poliisit, tulee asukkaan tehdä asiasta myös häiriöilmoitus vuokranantajalle. Muutoin vuokranantaja ei saa tietoa poliisin käynnistä.

Kotivakuutus

Asukkaan on hankittava kotivakuutus omaisuutensa turvaksi. Kotivakuutuksella turvataan omat tavarat kodissa, pihalla sekä talon varastoissa.

Paloturvallisuus

Jokaisessa asunnossa on lakisääteisesti oltava palovaroitin. Kouvolan Asunnot on asentanut lähes kaikkiin asuntoihin ja porrashuoneisiin litiumakulla varustetut palovaroittimet. Niiden käyttöikä on 10 vuotta, jonka jälkeen ne uusitaan. Asukkaan vastuulla on kuukausittainen varoittimen testaus. Jos varoitin ei toimi, on asukkaan tehtävä siitä vikailmoitus. Vuoden 2009 jälkeen rakennetuissa ja peruskorjatuissa kohteissa on verkkovirralla toimivat palovaroittimet.

Mikäli asuntoon ei ole asennettu palovaroitinta, asukkaan on hankittava se itse sekä pidettävä varoitin toimintakuntoisena. Varoittimen paikka on katossa, ja pienissä asunnoissa paras paikka on makuuhuone. Palovaroittimia tulee olla 1 kpl alkavaa 60 m2 kohti. Talojen pelastussuunnitelmat on nähtävissä kohdekohtaisesti Kouvolan Asuntojen verkkosivuilla sekä Asukassivuilla.

Lukot ja turvalukot

Jos avain unohtuu, kiinteistönhuolto avaa oven huoneistossa kirjoilla olevalle henkilölle. Oven avauksen yhteydessä tarkastetaan henkilöllisyys. Asukas maksaa huoltoyhtiölle ovenavausmaksun.

Avaimen kadotessa, on siitä ilmoitettava Kouvolan Asuntojen asiakaspalveluun, joka tilaa lukon uudelleensarjoituksen. Sarjoituksen maksaa asukas. Mikäli asukas ei ole tilannut lukon uudelleen sarjoitusta ja on itse teettänyt kadonneen avaimen tilalle uuden, lukon sarjoitus tehdään asukkaan kustannuksella poismuuton yhteydessä.

Asunnon oveen on mahdollista asennuttaa turvalukko kiinteistön isännöitsijän luvalla. Yksi turvalukon avaimista tulee toimittaa Kouvolan Asuntojen asiakaspalveluun. Mikäli avainta ei ole toimitettu ja sen vuoksi aiheutuu vuokranantajalle kustannuksia

(esim. hätätilanteessa murtautuminen), joutuu asukas korvaamaan tästä aiheutuneen vahingon. Pois muutettaessa on turvalukko jätettävä paikoilleen ja avaimet luovutettava korvauksetta vuokranantajalle.

IQ-avain sisältää pariston ja elektroniikkaa. Avain on työnnettävä rauhallisesti lukkoon ja odotettava äänimerkkiä ennen avaimen kiertämistä. Kun paristo heikkenee, antaa avaimen summeri kolme pitkää piippausta aina kun avain työnnetään lukkoon.  Paristonvaihto tehdään Kouvolan Asuntojen toimistolla. Avainta ei saa säilyttää kylmässä tai kuumassa paikassa.

iLOQ-avain tuottaa avaimen työntöliikkeestä lukon avaamiseen tarvittavan sähköenergian. Mikäli työntöliike on liian nopea, lukko ei avaudu. Avaimen metalliosan kontaktilanka on pidettävä puhtaana. Langan likaantuessa se on puhdistettava pehmeällä kuivalla pyyhkeellä.  Jos langassa on vaurioita tai langan kosketuspinta on mennyt rikki, avain on korvattava uudella. Avainta ei saa jättää auringonpaisteeseen. Jos iLOQ-avainpesään laitetaan muu kuin iLOQ-avain, ei avainta saa yrittää poistaa lukosta itse, vaan asiasta tulee olla yhteydessä vikailmoitusnumeroon. iLOQ taloissa pesulan ja häkkivaraston ovet ovat aikarajoitteisia, tiloihin pääsee kello 6–22.

PULSE-avaimen työntöliike tuottaa tarpeeksi energiaa sekä avaimelle että lukolle eli paristoja ei tarvita. Avain on symmetrisesti muotoiltu ja se toimii lukossa kummin päin tahansa. Avaimen LED-valo ilmoittaa kulkuoikeuden. PULSE taloissa pesutuvan ja häkkivaraston ovet ovat aikarajoitteisia, tiloihin pääsee kello 6–22.

Cliq 2-avain sisältää pariston ja elektroniikkaa. Avainta lukkoon työntäessä kuuluu äänimerkki ja vihreä valo syttyy avaimeen, minkä jälkeen oven voi avata. Kun paristo heikkenee, antaa avain 3 pitkää äänimerkkiä. Paristonvaihto ja avainten päivitys tehdään Kouvolan Asuntojen toimistolla. Cliq2- taloissa pesutuvan ja häkkivaraston ovet ovat aikarajoitteisia, tiloihin pääsee kello 6–22.