Energiatehokkuus osana arkea

|

Lokakuun toista viikkoa vietetään valtakunnallisen Energiansäästöviikon merkeissä jo 27:ttä kertaa. Kampanjan sanomana toimii tänä vuonna Energiankäytön uusi aika. Energiansäästöviikon tarkoituksena on rohkaista niin kotitalouksia, yhteisöjä kuin yrityksiäkin pohtimaan, mitä arjen toimintoja kukin voisi tehdä kestävämmällä tavalla.

Energian säästäminen ei ole vaikeaa – kyse on monesti vain uusien tapojen opettelusta. Usein unohdamme, että nimenomaan kaikki pienimmät päivittäiset valintamme vaikuttavat merkittävästi energiankulutukseen. Energiatehokas arki on paitsi ympäristöteko, myös taloudellisesti järkevää – pienetkin muutokset voivat ajan myötä tuoda merkittäviä säästöjä. Alla muutamia vinkkejä, kuinka voit tehdä arjestasi energiatehokkaampaa:

Ajoitus on valttia

Voit nipistää sähkölaskuissa rajoittamalla paljon sähköä vievien laitteiden käyttöä silloin, kun sähkön hinta on korkeimmillaan. Hyödynnä kodin laitteiden energiaa säästävät ominaisuudet, kuten laitteiden ajastusmahdollisuudet.

Kylpyhuoneessa

Peseytyessäsi muista sulkea suihku saippuoinnin ajaksi ja hana hampaiden pesun ajaksi. Saunassa muista kohtuullinen lämpötila: optimaalinen saunan lämpötila on 70–80 astetta, joka riittää tarjoamaan miellyttävän saunakokemuksen ilman tarpeetonta energiankulutusta. Kun peset pyykkiä, pese aina täysiä koneellisia. Useimmissa pyykinpesukoneissa löytyy ekopesuohjelma, jota kannattaa suosia. Anna pyykkien kuivua narulla tai telineellä ulkona tai sisätiloissa.

Keittiössä

Valitse energiatehokkaat sähkölaitteet ruoan valmistukseen: esimerkiksi vedenkeitin on tehokkaampi kuin liesi ja air fryer tehokkaampi kuin uuni. Tiskaamisen sijaan suosi astianpesukonetta veden säästämiseksi. Säädä säilytyslämpötilat oikeisiin lukemiin ja tarkkaile lämpötiloja lämpömittareilla: pakastimelle sopiva lämpötila on -18 °C, jääkaapille 2–6 °C.

Olo- ja makuuhuoneessa

Kiinnitä huomiota valaistukseen: LED-lamput kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin hehku- tai halogeenilamput ja ne myös kestävät pidempään. Myös himmentävät valot luovat tunnelmaa ja ovat ennen kaikkea energiatehokkaita! Muista sammuttaa valot aina kun et tarvitse niitä. Tarkkaile myös huonelämpötiloja. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 °C, makuuhuoneessa riittää vähempikin – viileämmässä lämpötilassa usein myös nukkuu paremmin.

Vapaa-ajalla

Autoilun sijaan valitse julkinen kulkuneuvo, pyöräily tai kävely. Mikäli tarvitset autoa liikkumiseen, suosi kimppakyytejä ystävien tai perheen kesken. Ostoksia tehdessäsi mieti voisitko ostaa tarvitsemasi tavaran käytettynä, tai voisitko ostamisen sijaan korjata rikki menneen tavaran.

Lähde: Motiva