Asunnon hoitaminen

20.11.2023

Asukkaan on hoidettava huoneistoa huolellisesti. Asunnon hoitamiseen kuuluu koko asunnon siivoaminen säännöllisesti. Kaikista havaituista vioista, puutteista ja huoneiston vahingoittumisesta on viipymättä ilmoitettava vuokranantajalle. Asukas voi joutua itse vastaamaan vahingosta, jonka on jättänyt ilmoittamatta. Erityistä huomiota tulee kiinnittää kylpyhuoneiden kalusteiden, pinnoitteiden sekä lattia- ja seinämateriaalien saumojen kuntoon.

Asukas voi tehdä asunnossa remontteja, mutta niistä on sovittava teknisen isännöitsijän kanssa. Remonttiluvan edellytyksenä on, että työ tehdään ammattitaitoisesti.

Lämmitys

Taloissa on yleensä vesikeskuslämmitys. Pattereiden termostaatit pitävät automaattisesti huoneiston lämpötilan tasaisena. Huoneiston lämpötilaa voi säätää patterin säätönupilla.

Asuinhuoneistojen tavoitelämpötila on noin 21 astetta. Makuuhuoneessa lämpötila voi olla hieman alempi. Jos huoneiston lämpötila laskee lämmityskaudella alle 19 asteen tai nousee yli 23 asteeseen, eikä tilanne korjaannu huoneistokohtaisella säädöllä, on asiasta tehtävä vikailmoitus. Asunnon lämpötila mitataan keskeltä huonetta tai sisäseinältä noin metrin korkeudelta.

Termostaattiventtiiliä ei saa peittää paksuilla verhoilla tai suurilla huonekaluilla, vaan ilman on kierrettävä vapaasti patterin ympärillä. Patterien pintalämpötila vaihtelee lämmityskaudella termostaattisäädön takia haalean ja lämpimän välillä.

Ilmanvaihto

Kiinteistön ilmanvaihto toimii koneellisesti joko normaali- tai tehosteteholla. Useimmiten ilmanvaihto on säädetty toimimaan tehosteteholla 3–4 kertaa vuorokaudessa. Osassa kiinteistöjä ilmanvaihto on

huoneistokohtainen, jolloin asukas ohjaa ilmanvaihtoa liesikuvussa olevien kytkimien avulla.

Kytkintä on pidettävä vähintään 1-asennossa. Huoneistossa oleskeltaessa sitä on pidettävä 2-asennossa, ruoanlaiton ja suihkussa käynnin aikana on suositeltavaa käyttää asentoa 3 tai 4. Kannattaa kuitenkin tarkistaa huoneistossa olevat huoneistokohtaiset ohjeet.

Katolla oleva huippuimuri imee ilmaa keittiössä, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneessa olevien poistoilmaventtiilien kautta. Niiden säätöä ei saa muuttaa, koska silloin koko talon ilmanvaihto menee sekaisin.

Asuntoon tulee raitista ilmaa ikkunoiden yläpuitteista tai raitisilmaventtiilien kautta. Näitä korvausilmareittejä ei saa tukkia. Yleisin syy ilmanvaihdon ongelmiin on poistoilmaventtiilien tai korvausilmaventtiilien tukkeutuminen tai tukkiminen.

Poistoilmanvaihdon toimivuutta voi testata paperinpalan avulla: aseta paperinpala poistoilmaventtiilin päälle. Sopiva ilmavirta pitää paperin paikallaan. Poistoilmakanavaan liitettäviä liesituulettimia ei saa asentaa jälkikäteen.

Laitteiden puhdistus

Poistoilmaventtiilien ja liesituulettimien rasvasuodattimen säännöllinen puhdistus kuuluu asukkaalle.

Liesituulettimen metallinen rasvasuodatin puhdistetaan säännöllisesti joko tiskiharjalla ja tiskiaineella tai astianpesukoneessa.

Rungon ja lautasen väliin kertyy ajan mittaan pölyä, rasvaa ja likaa. Poistoilmaventtiili irrotetaan kehikkoineen kiertämällä kehikkoa vastapäivään ¼ kierrosta. Venttiili puhdistetaan miedolla pesuaineliuoksella ja harjalla. Puhdistuksen yhteydessä venttiilin säätöä ei saa muuttaa. Venttiili kiinnitetään kiertämällä myötäpäivään.

Vesikalusteet ja kylpyhuoneet

Vuotavasta wc-pöntöstä tai hanasta on välittömästi ilmoitettava vikailmoitusnumeroon. Vuotavat vesikalusteet saattavat moninkertaistaa koko talon vedenkulutuksen.

Kylpyhuone on hyvä kuivata lastalla suihkun jälkeen. Suuret pyykkimäärät suositellaan kuivattamaan kiinteistön yhteisessä kuivaushuoneessa.

Vesieristeen rikkoutumisen vuoksi reikien poraaminen ja koukkujen asentaminen suihkunurkkauksen seiniin on kielletty 1,2 metrin etäisyydellä suihkunurkasta.

Joissakin kylpyhuoneissa on käyttövesipatteri. Sen manuaalista säädintä on käännettävä muutaman kerran vuodessa säätimen toiminnan varmistamiseksi ja jumiutumisen estämiseksi.

Viemärit

Wc-pönttöön ei saa heittää siteitä, vaippoja, kissanhiekkaa, pumpulipuikkoja tai mitään esineitä, jotka voivat aiheuttaa viemärin tukkeutumisen. Ruokajätettä kuten kahvinporoja, kinkunrasvoja tai muita kotitalousjätteitä ei saa laskea keittiön viemäriin eikä wc-pönttöön.

Viemärit pysyvät puhtaana, kun niihin laskee muutaman litran kiehuvaa vettä kerran kuukaudessa. Jos asunnossa tuntuu viemärin hajua, saattaa syynä olla kuivunut lattiakaivo. Hajulukko saadaan toimimaan laskemalla vettä viemäriin.

Pesukoneet

Pesukoneiden asennuskustannuksista vastaa asukas ja työ on teetettävä LVI-asentajalla. Vesijohtoliitäntöjen on oltava paineenkestäviä ja hanan yhteydessä on oltava takaiskuventtiili, ellei sitä ole koneessa. Pyykinpesukone on asennettava kylpyhuoneeseen, mikäli teknisesti mahdollista.

Astianpesukoneen alle on aina asennettava suojakaukalo. Astianpesukoneen asentamisen yhteydessä puretut kalusteet on säilytettävä ja ne on asennettava paikoilleen pois muutettaessa. Virheellisesti tehdyn liitännän aiheuttamista vahingoista vastaa asukas.

Kun pesukone ei ole käytössä, täyttöhana on suljettava. Koneita ei saa jättää päälle kotoa pois lähtiessä. Astianpesukoneen tulovesi- ja poistoputkien kunto on tarkastettava viiden vuoden välein.

Asukkaan on puhdistettava lattiakaivot. Lattiakaivon ritilä nostetaan pois paikoiltaan. Lattiakaivo puhdistetaan hiuksista ja muusta kiinteästä aineesta sekä pestään lämpimällä vedellä ja pesuaineella.

Asuntokohtaiset saunat

  • Älä kastele saunan seiniä.
  • Tuuleta sauna hyvin ja pidä ilmastointia täydellä teholla noin puoli tuntia saunomisen jälkeen.
  • Muista ilmoittaa kaikista vaurioista ja vioista välittömästi Kouvolan Asunnoille.
  • Seuraa kiuaskivien kuntoa ja sitä, että kivet peittävät kiukaan vastukset.
  • Uusien kiuaskivien hankinnasta vastaa vuokranantaja.
Gently lit sauna with a bucket of water

Sähkölaitteet

Sähkölaitteiden asennuksia ja korjauksia saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. Kouvolan Asunnot tilaa yhtiön korjausvastuulle kuuluvat työt. Asukkaat vaihtavat itse palaneet lamput, loisteputket, paristot ja sulakkeet omalla kustannuksellaan.

Sisäpistorasioista ei saa ottaa virtaa ulkona oleviin laitteisiin tai kosteisiin tiloihin. Kylpyhuoneen pistorasioita ei saa käyttää kylvyn tai suihkun aikana.

Jääkaappi, pakastin sekä pakastelokero on hyvä sulattaa määräajoin, jos niissä ei ole automaattisulatusta.

Sulatusveden poistoputki saattaa tukkeutua. On hyvä varmistaa, että poistoputki toimii, ettei vesi valu lattialle.

Jääkaappi, liesi sekä uuni on puhdistettava säännöllisesti. Keittiön kylmäkalusteet ja liesi on vedettävä vuosittain pois paikoiltaan ja niiden taustat on puhdistettava huolellisesti. Puhdistus lisää laitteiden käyttöikää sekä vähentää sähkönkulutusta.

Sähkölaitteiden akut ladataan omassa asunnossa ja valvottuna. Tilassa on oltava palovaroitin ja mahdollisimman vähän palokuormaa. Latausalustan on oltava palamaton. Latauksessa on käytettävä ainoastaan tuotteeseen tarkoitettua laturia.

Sulakkeen vaihtaminen

Kun sähkölaite ei toimi, voi vika olla palaneessa sulakkeessa. Jos kysymyksessä on automaattisulake, palauta se kytkimestä toiminta-asentoon. Jos taas kysymyksessä on tulppasulake, toimi seuraavasti:

  • Tarkista, mikä sulake on palanut. Huomaat sen sulakkeen päässä olevan värillisen merkkinastan irtoamisesta.
  • Katkaise sähkö pääkytkimestä painamalla kytkin nolla-asentoon.
  • Irrota palaneen sulakkeen varokekansi sulakkeineen. Mikäli sulake ei lähde irti varokekannen mukana sulakepesästä, aseta kansi takaisin ja yritä uudelleen.
  • Tarkista palaneen sulakkeen ampeerimäärä ja vaihda samanlainen ehjä sulake tilalle. Sulakkeita voi ostaa tavallisista kaupoista.
  • Kierrä varokekansi sulakkeineen tiukasti paikalleen.
  • Kytke sähkö päälle pääkytkimestä eli kytkin asentoon I.

Parveke

Parveke on tarkoitettu oleskelua varten, ja se on pidettävä siistinä ja puhtaana lumesta.  Parveke puhdistetaan niin, ettei valuva vesi tai roskat putoa alas. Grillaus parvekkeella on paloturvallisuussyistä kielletty. Vaatteet ja liinavaatteet tuuletetaan parvekekaiteen sisäpuolella. Matot puistellaan joko tuuletusparvekkeella tai piha-alueella tuuletustelineellä.

Yksittäisiä parvekelasituksia ei saa tehdä.

Lemmikkieläimet

Piha-alueella lemmikkieläimet on pidettävä kytkettyinä. Piha-alue ei ole lemmikkien ulkoilutuspaikka, vaan lemmikit tulee ulkoiluttaa piha-alueen ulkopuolella.

Jos vahinkoja sattuu, omistajan on kerättävä lemmikkien jätökset pois piha-alueelta. Omistajan on myös huolehdittava siitä, ettei lemmikki aiheuta häiriötä tai vahingoita huoneistoa. Lemmikkejä ei saa viedä sauna-, pesutupa- yms. tiloihin.

Muita asioita

Tekniseltä isännöitsijältä tulee kysyä lupa seuraavissa asioissa

  • kevyen kissa-/koira-aidan rakentaminen
  • asunnon muutostyöt esim. invaluiskat ja suihkukahvat
  • huoneiston oven turvalukon asentaminen