Avaimia työelämään

|

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Kouvolan Asunnot ovat tehneet pitkään yhteistyötä eri alojen opiskelijoiden kanssa. Opiskelijoiden mukaan konkreettiset projektit ovat paras mahdollinen tapa oppia.

Viime syksynä sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun kolmannen vuoden muotoilijaopiskelijat olivat kutkuttavan tilaisuuden edessä. He pääsivät ideoimaan ja suunnittelemaan konseptitasoisesti peruskorjattavaksi menevää Viialankatu 5:n kerrostaloa. —Paras mahdollinen tapa oppia, kun on jokin konkreettinen suunnittelukohde. Tehtävä motivoi paljon enemmän kuin kuvitteellinen kohde, muotoilun opiskelija Julia Kotro, 24, sanoo. Samaa mieltä on myös muotoilun opiskelija Tia-Maria Niskanen. — On paljon helpompaa suunnitella kohdetta, kun tietää asiakkaan toiveet. Projektista tulee heti paljon aidomman oloinen, vaikka kyse olikin koulutyöstä, Niskanen täsmentää.

Opiskelijat suunnittelivat muun muassa Viialankadun kerrostalon asuntojen materiaaleja, yhteisiä tiloja ja piha-aluetta. Lopuksi ideat esiteltiin Kouvolan Asunnoille. — Teimme presentaatioistamme videot ja saimme todella hyvää ja rakentavaa palautetta Kouvolan Asunnoilta, muotoilun opiskelija Matilda Hållman, 29, kertoo.

Pitkäaikainen yhteistyö on hedelmällistä

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ja Kouvolan Asunnot ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä eri alojen opiskelijoiden kanssa. — Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä jo Kymenlaakson ammattikorkeakoulun ajoilta. Teemme opetukseen liittyvän yhteistyön lisäksi myös asuntoyhteistyötä, sillä Kouvolan Asunnot tarjoaa monelle opiskelijalle kodin, XAMKin yritysyhteistyökoordinaattori Heta Vilén kertoo.

Vilénin mukaan Kouvolan Asunnot on hedelmällinen yhteistyökumppani, sillä yritys antaa opiskelijoille projekteja, joissa he oppivat käytännön työelämätaitoja. — Olemme päässeet vuosien varrella muun muassa suunnittelemaan asukaslehden ilmettä, tekemään graafista suunnittelua ja asukaskyselyjä sekä konseptoimaan yhteisöllistä asumista. Kouvolan Asunnot antaa aina myös palautetta opiskelijoille heidän tekemistään projekteista, Vilén sanoo.

Samaa mieltä ovat myös opiskelijat. Syksyinen Viialankatu 5:n konseptointi loi realistisen kuvan sisustussuunnittelijan työarjesta. — Kyllähän suunnitelmia voisi hioa aina, vaikka maailman ääriin asti. Nyt meillä oli tiukka parin kuukauden rutistus konseptin suunnitteluun. Sitä se on työelämässäkin, Hållman toteaa.

XAMK elävöittää Kouvolaa

Vilénin mielestä XAMK tuo mukavaa pöhinää Kaakon kulmalle. Ammattikorkeakoulu on merkittävä työnantaja niin Kaakkois-Suomessa kuin Kouvolassakin. Se tuo myös vuosittain ison määrän opiskelijoita Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kampuskaupunkeihin. Etenkin Kouvolassa on paljon myös kansainvälisiä opiskelijoita. — Toivoisin, että muutkin alueen yritykset innostuisivat korkeakouluyhteistyöstä. Opiskelijat tuovat alueelle paljon uutta tietotaitoa ja kokemusta. Harjoittelupaikat ja käytännön projektit ovat omiaan juurruttamaan heitä paremmin Kouvolaan.

Vaikka moni opiskelija palaa kotiseudulleen opiskelun jälkeen, joka vuosi opiskelijoita työllistyy myös Kouvolan alueelle ja osa on perustanut oman yrityksen. Hållman on kotoisin Kouvolasta. Hän aikoo jäädä perheensä arkkitehtitoimistoon töihin. — Matkustelen paljon, mutta minulle Kouvola on turvasatama. En voisi kuvitella asuvani muualla. Kotro on saanut töitä Salossa sijaitsevasta suunnittelutoimistosta. Hän aikoo palata kotiseudulleen Somerolle. Kouvola on kuitenkin jättänyt jälkensä häneen. — Jään lämmöllä muistelemaan Kouvolaa. Se on juuri sopivan kokoinen kaupunki tällaiselle pikkukylän tytölle.

Myös Niskanen aikoo palata kotiseudulleen Keravalle. Häntä odottavat työt Espoossa. — Keravasta ja Kouvolasta liikkuu vaikka minkälaista negatiivista urbaanilegendaa, en allekirjoita kumpaakaan. Kouvolaan oli helppo asettua ja tämä on mainettaan parempi paikka asua.


Soluasunnossa on yhteisöllisyyttä

Tia-Maria Niskanen, 24, muutti Keravalta opiskelun perässä Kouvolaan. Hän vuokrasi huoneen soluasunnosta Kouvolan Asunnoilta. Niskasen mielestä koulun lähellä sijaitseva opiskelija-asuntola on ihan loistavalla sijainnilla. — Sekä kouluun että kauppaan on lyhyt matka. Niskasen mukaan etenkin etä- ja hybridiopiskelun aikana soluasunto on tarjonnut mahdollisuuden tutustua myös muihin opiskelijoihin kuin luokkakavereihin. — Koulun käytävillä on hiljaista. Siksi on hienoa päästä tutustumaan toisiin opiskelijoihin asuntolassa.

Kouvolan Asunnoilla on neljä opiskelijataloa, joissa asunnot ovat pääasiassa kahden tai kolmen henkilön kalustamattomia soluasuntoja. Ulkomaalaisille opiskelijoille on tarjolla myös kalustettuja asuntoja. Soluasunnossa jokaisella asukkaalla on oma lukittava huone. Keittiö ja kylpyhuone ovat yhteisiä tiloja.

Asuntojen vuokraus
puh. 020 615 8900
opiskelija-asunnot(a)kouvolanasunnot.fi

Teksti: Elina Iiskola-Joutjärvi Kuva: Janne Torikka