Uusi konsepti peruskorjaukseen – kerrostalo kerralla uusiksi

|

Kouvolan Asunnot peruskorjaa neljä kiinteistöään seuraavan neljän vuoden aikana. Ensimmäisenä vuorossa on Eskolanmäessä Viialankatu 5:ssä sijaitseva kerrostalo, joka saa uuden ilmeen piha-alueita myöten. Remontti on tarkoitus aloittaa toukokuussa 2022.

Kouvolan Asunnot ottaa käyttöön uudenlaisen peruskorjauksen konseptin, jonka tarkoituksena on nopeuttaa ja järkevöittää yhtiön kiinteistöjen korjausrakentamista. Rakennuttamis- ja ylläpitopalvelujen yksikönpäällikkö Jukka Mäkinen kertoo, että rakennusten peruskorjaustarve on merkittävä, sillä suurin osa Kouvolan Asuntojen kiinteistöistä on 1970–1980-luvulla rakennettuja. – Korjausrakentamisen lähtökohtana on ennen kaikkea, että haluamme pitää asukkaista ja kiinteistöistämme huolta, Mäkinen sanoo.

Uudessa konseptissa kilpailutettiin kerralla neljän kerrostalon peruskorjaus suunnittelun ja urakoinnin osalta. Konsepti ei ole uusi, mutta Mäkisen mukaan vuokratalomaailmassa sitä ei ole aiemmin hyödynnetty. — Toimintamallin keskeinen idea on, että suunnittelemme, toteutamme ja opimme yhdessä. Koko tiimi eli tilaaja, suunnittelijat ja urakoitsijat ovat mukana alusta loppuun. Mäkisen mukaan perinteisessä toimintamallissa kilpailutetaan ensin urakan suunnittelijat. Heidän tekemiensä suunnitelmien pohjalta kilpailutetaan urakoitsijat. — Tämän jälkeen alkaa aikatauluista sopiminen. Nyt tieto kulkee jokaisen toimijan kautta ja mahdollisiin ongelmiin on helppo tarttua samantien. Opimme myös talo talolta uusia järkeviä toimintatapoja.

Ensimmäisenä peruskorjataan Eskolanmäessä Viialankatu 5:ssä sijaitseva kerrostalo. Viialankadun kerrostalo saa uuden ilmeen piha-alueita myöten. — Uusiksi menee käytännössä kaikki, Mäkinen toteaa. Osa asunnoista varustetaan niin, että seniorit voisivat asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Talon remontti on tarkoitus aloittaa toukokuussa 2022. Korjausrakentamiseen on varattu alustavasti vuosi aikaa, mutta tarkoitus on saada urakka-aikaa lyhennettyä uuden konseptin avulla. — Päämääränä ei ole kiristellä ruuveja tai tehdä asioita hutiloiden, vaan nimenomaan suunnitella urakka niin hyvin, että aikataulussa on helppo pysyä, Mäkinen kertoo.

Viialankadun asukkaat saivat tiedon remontista viime keväänä

— Julkaisemme remontoitavat kohteet talo kerrallaan. Asukkaat saavat tiedon tulevasta remontista noin vuotta aiemmin, sillä joudumme tyhjentämään talot korjausrakentamista varten, Mäkinen sanoo. Mäkisen mukaan vuokralaiset ovat ottaneet remonttiuutiset pääsääntöisesti hyvin vastaan. — Moni haluaisi palata remontoituun asuntoon.

Neljä kerrostaloa kattavan urakan suunnitteluryhmän ja urakoitsijan sopimukset allekirjoitettiin lokakuussa. Samalla alkoi Viialankadun peruskorjauksen suunnittelu.

Hankinnan kokonaisarvo on iso, ja se ylittää reilusti EU-kynnysarvon, joka on 5,35 miljoonaa euroa. Seuraava remontoitava talo julkaistaan hankkeen toteutuksen aikana. Tähän hankkeeseen kuuluvien neljän kerrostalon remontit on tarkoitus tehdä vuosien 2022–2025 aikana. — Tavoitteena on luoda monistettava korjausrakentamisen konsepti, jolla voimme jatkaa myös muiden kiinteistöjemme peruskorjaamista tulevaisuudessa, Mäkinen toteaa.

Xamkin opiskelijat mukana projektissa

Xamkin sisustusarkkitehtiopiskelijat ovat päässeet suunnittelemaan asuinviihtyvyyttä parantavia ratkaisuja Viialankadulle  muun muassa kodinkoneiden, laitteiden ja asunnon pinnoitteiden osalta. Kouvolan Asuntojen rakennuttamis- ja ylläpitopalvelujen yksikönpäällikkö Jukka Mäkinen kertoo, että he pyrkivät hyödyntämään opiskelijoiden suunnitelmia mahdollisuuksien mukaan.

– Emme halua kerrostalojen peruskorjaukselta pelkkää maalia ja tasoitetta, vaan suunnittelulla haetaan ennen kaikkea laatua ja uusia ideoita. Kiinteistöjen sisä- ja ulkopintojen lisäksi kiinnitämme erityistä huomiota myös talojen ympäristöön eli piha-alueisiin, Mäkinen kertoo.

Teksti: Mari Martikainen Kuva: Janne Torikka